Glazen deuren PC torens Franeker

Locatie: Franeker

Voor opdrachtgever Koninklijke Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij (PC) zijn ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan twee torens gebouwd door Friso Bouwgroep Leeuwarden. Architect Rein Hofstra ontwierp het PC-monument.

PC_torens_Franeker

Zodanig verwijzen de torens – ieder drie meter breed en achttien meter hoog – naar het Sjaerdemaslot dat rond 1450 gebouwd is op het Sternse Slotland. Later kreeg het land Sjûkelan als naam. Daarom worden tijdens de jaarlijkse kaatspartij de torens ook als toegangspoort gebruikt. Wellicht goed om te noemen dat die kaatspartij niet alleen de oudste jaarlijkse sportklassieker van Nederland is maar ook de grootste ter wereld. Verder zie je in de torens zelf de kaatssport afgebeeld. Daarmee kan het monument het gehele jaar door als toeristische attractie dienen. Met de bedoeling om die beide doelen te realiseren zijn de torens voorzien van glazen deuren en panelen in gehard 12 mm dik glas.

Dit gehard glas noemen wij installatieglas en is zeer geschikt voor glazen deuren (draai- en schuifdeuren) en scheidingswanden (vouw- en schuifwanden). Daarnaast biedt het een veilige, stijlvolle en solide oplossing en is het leverbaar in allerlei kleuren en maten. Afhankelijk van het gebruik kan installatieglas in alleen gehard glas, in gelaagd/gehard glas, of alleen in gelaagd glas geleverd worden.
In het glas zijn de volgende dichtregels van Baukje Wijtsma gegraveerd:.
“Hjir is it keatsen – Hjir rekket de bal it hert.”
Overigens betekent dat in het Nederlands: Hier is het kaatsen, hier raakt de bal het hart.” Ook dat is mogelijk bij dit type glas. Hieronder de foto’s van de PC torens in Franeker.
Heeft u meer informatie nodig, vragen over dit project, over glazen deuren of scheidingswanden? Neem gerust contact met ons op!